lørdag den 16. juli 2011

Rensning af rhododendron frøHøst, tørring, og rensning af frø

Så nærmer efteråret sig, og de små frøkapsler modnes. Og så er det tid til at indsamle årets høst af de pollineringer vi lavede i foråret. Hvordan er det så lige at man gør? Her er mit bud på hvordan det kan gøres.


1:Indsamling
Når frøkapslerne er ”modne” (skifter farve fra grøn til brunlig) samles de ind. Hvis de sidder for længe, åbner kapslerne sig, og frøene begynder stille og roligt at drysse ud. Så når du alligevel går rundt i haven, og snakker med dine planter, så hold et vågent øje, på de små frøkapsler. Husk at navn på art, eller krydsning, skal følge frøene. Der skal så lidt til, før det går galt. ( frøkapsler der den 1. november, stadig er grønne, kan sagtens høstes, og lægges til tørring)

2:Tørring
Frøkapslerne lægges et lunt sted (ikke varmt). Hvis frøene ligger for varmt, risikere man at de mister spireevnen. Det er vigtigt at de kan få luft, så de tørre, og ikke rådner. Som regel åbner frøkapslerne, efter kort tid. 5-10 dage. Jeg plejer at ligge mine frø til tørre, i et lille glas eller skål, ved stue temperatur på Ca. 22-24 grader C. Hvis kapslerne ikke vil åbne, kan man hjælpe dem lidt på vej, med en negl, kniv, eller lignende. Kvas ikke kapslerne, for meget, da det giver massere af urenheder, som du senere skal bruge energi på at fjerne igen. Som regel drysser frøene fint ud selv, uden den store hjælp.
3: Rensning
Sæt dig godt tilrette. Ikke et sted hvor der er vind eller gennemtræk. Da de ville være ærgerligt, hvis hele molevitten, fløj ud af vinduet. Det kan ikke undgås, at når man ryster og ”gelinde” klemmer frøene ud af kapselen, at der kommer lidt støv, smuds og uvelkommende ting med. Det er bedst at få fjernet så meget som muligt af dette, da det øger chancen for mug, svamp mm. Når frøene sås. Til dette bruges små sier, som frøene hældes igennem. Jeg har selv en hel del sier, med forskellige maske størrelser. Men det kan sagtens, klares med et par stykker, eller tre. Først hælder jeg frøene igennem en grovmasket si. Den fanger de store urenheder, og lader frø, og mindre partikler passere. Som underlag, bruger jeg et stykke rent papir. Så skifter jeg si, til en lidt mindre. Og gentager processen. Til sidst tager jeg en meget finmasket, som fanger frøene, og lader støv mm. Passere igennem. Der kan dog stadig være en del støv tilbage. Det sidste støv kan fjernes, ved at lade frøene glide, hen over et stykke papir. Så sætter støvet sig på papiret. Dette kan gentages et par gange, eller efter behov.
Og nu er jobbet gjort, og frøene er klar til såning, eller indsendelse til vores forenings frøformidling. Det er ikke så svært, og så er det faktisk ganske hyggeligt. Husk at der er lige så mange opskrifter, og variationer, som der er kokke. Du finder nok en der virker for dig. Rigtig god fornøjelse.

Mikkel Jørgensen 2011.

Ingen kommentarer: